Austerlitz


Fitxa tècnica

Títol original: Austerlitz
Autor: W. G. Sebald
Traducció: Anna Soler Horta
ISBN: 978-84-090-3295-2
Any d'impressió: 2018
Edició: primera
Pàgines: 336
Dimensions: 14 x 22 cm.
Enquadernació: cosida. Rústica amb solapes
Paper interior: Coral Book Ivory

 

SINOPSI

L’any 1939 la Gran Bretanya va posar en marxa una operació anomenada kindertransport amb la intenció d’acollir nens jueus alemanys, txecs, polonesos i austríacs. Aquesta operació va durar nou mesos. El protagonista d’Austerlitz és Jacques Austerlitz, una de les moltes persones que van sobreviure gràcies a aquesta iniciativa. Però el protagonista d’Austerlitz és el segle XX, el progrés, la modernitat, la memòria. Austerlitz és el cim creatiu de W. G. Sebald. És una obra que, com acostuma a passar amb aquest narrador alemany, barreja diversos gèneres per acabar conformant-ne un d’únic i original. 

La història de Jacques Austerlitz recorre diversos escenaris: Anvers, Gal·les, Londres, París i Praga en són els principals. L’obsessió del protagonista per la història de l’arquitectura no deixa de ser un intent de trobar respostes a la catàstrofe en aquelles activitats humanes que pretenen perdurar. 

Austerlitz és, també, un llibre escrit assumint del tot la responsabilitat i la vergonya amb què tot artista i pensador s’ha de manifestar després de la desfeta del pensament i de la humanitat que va significar l’Holocaust. A mesura que el llegim, la memòria del protagonista es va desplegant davant nostre com una boira que es dissipa lentament. 

Austerlitz és el llibre que cal llegir si volem aproximar-nos i mirar d’entreveure alguna cosa enmig de la bogeria que va dominar gran part del segle XX.
 


Autor

W. G. Sebald va néixer a Wertach im Algäu el 1944 i va morir a Norfolk el 2001. Quan tenia vint-i-sis anys es va instal·lar a Norwich, Anglaterra, i a quaranta-tres va escriure el seu primer llibre de ficció, Nach der Natur. Professor de literatura alemanya a la universitat d’East Anglia, les seves obres més destacades són: Els emigrats, Els anells de Saturn, Història natural de la destrucció i Austerlitz.

 
 

Les referències i vies d’exploració de les obres de Sebald són inabastables. 
Endinsar-s’hi és quedar-hi atrapat.

 
 
 
 

LA PREMSA N’HA DIT:

La Lectora: «Sobre la llum, la paraula i la memòria: una lectura d’Austerlitz», Iris Llop (07/07/2019)

L’Avenç: «Els plans seqüència de Sebald», Vicenç Pagès Jordà (01/2019)

ARA Llegim: «L’elefant a l’habitació», Albert Forns (01/03/2019)

Núvol: «La tardor en potència de W. G. Sebald», Lucas Capellas (11/08/2018)

L'Acció Paral·lela: «Un clàssic del segle XXI» (08/10/2018)

ARA Llegim: «Sebald i la ferida incurable de la Segona Guerra Mundial», Jordi Nopca (10/11/2018)

 
Austerlitz de W. G. Sebald en català (Editorial Flâneur). Premi ciutat de Barcelona de traducció 2018.

1484238623153.gif

Aquest llibre ha rebut una subvenció de l' Oficina de Suport a la iniciativa cultural del Departament de Cultura de la Generalitat.