Carl Seelig

Carl-Seelig.jpg

Carl Seelig (1884-1962) ha passat a la història per ser l’encarregat d’investigar, preservar i difondre l’obra de Robert Walser. Seelig, com Max Brod, David Bronsen o Jerzy Ficowski forma part d’un grup de biògrafs controvertits perquè es van erigir ―conscientment o no, i cadascun a la seva manera— en guardians, protectors i apologetes d’autors que, sovint, van acabar mitificant i, per tant, reduint i empobrint. Tanmateix, no es pot negar que la seva feina ha estat i és fonamental: és evident que el que sabem avui dia de Kafka, Joseph Roth, Bruno Schulz i Walser no seria el mateix sense la contribució abnegada d’aquests estudiosos.

Carl Seelig va néixer a Zuric en el si d’una família acomodada. No va ser fins al 1936 que va conèixer Robert Walser, que en aquell moment ja estava ingressat al sanatori d’Herisau. Els primers contactes van ser epistolars i, sobretot gràcies a les innombrables passejades que durant vint anys van compartir pels voltants del sanatori, situat al bucòlic cantó suís d’Appenzell, van acabar sent amics. En aquestes passejades, Walser sovint descabdellava les seves opinions sobre el món de l’art i de la literatura, i descrivia el dia a dia al sanatori. El llibre Wanderungen mit Robert Walser recull aquesta experiència única que va viure Seelig a costat de Walser (res a veure amb les converses de Gustav Janouch amb Kafka).

Més enllà de la seva relació amb Walser, Carl Seelig va ser un editor important: va publicar la primera biografia d’Albert Einstein i obres de Novalis, Büchner, Martin Buber, Hermann Hesse i Stephan Zweig. També va mantenir correspondència amb artistes com Max Brod (justament), Joseph Roth i Alfred Polgar

La majoria de fotografies dels darrers anys de vida de Walser les va fer Carl Seelig, inclosa la que va inspirar el nostre logo.