Bernhard i els premis

grillparzer.jpg

«Les concessions de premis, si deixo de banda els diners que donen, són la cosa més insuportable del món [...] els premis no eleven, com creia abans de rebre el primer, sinó que rebaixen, i de la manera més humiliant.»

Una de les escenes més significatives i divertides d’El nebot de Wittgenstein s’esdevé quan el narrador rep el Premi Grillparzer i assisteix a la cerimònia de lliurament d’aquest guardó. D’El nebot de Wittgenstein se n’ha dit que és una novel·la autobiogràfica, com si la resta de l’obra de Bernhard no ho fos, també. El cas és que Thomas Bernhard va rebre el Premi Grillparzer l’any 1972, com Arthur Schnitzler (1908), Franz Werfel (1926), Friedrich Dürrenmatt (1968) i Peter Handke (1991). El Premi Grillparzer es va establir l’any 1872 en ocasió del vuitantè aniversari de Franz Grillparzer (1791-1872), dramaturg, poeta i narrador austríac, admirat, entre d’altres, per Franz Kafka.

Si voleu aprofundir en la relació polèmica que Bernhard va establir amb els premis durant tota la seva vida, llegiu Els meus premis publicat per Gall Editor i traduït per Clara Formosa Plans.