Maurice Blanchot i Emmanuel Lévinas

Al principi dels anys vint, Maurice Blanchot comença a estudiar filosofia i alemany a Estrasburg. És un noi de família burgesa, d’aspecte aristocràtic, elegant, que ja ha decidit que es dedicarà al periodisme, i que aviat començarà a escriure en diaris d’extrema dreta. Coneix Emmanuel Lévinas, dos anys més gran, emigrant lituà i jueu. Es fan amics i ho seran tota la vida. És l’any 1926.

Gràcies a Blanchot Lévinas coneix l’obra de Valéry i de Proust. El futur filòsof s’ha format llegint Dostoievski i Tolstoi. A banda de presentar-li els clàssics russos, Lévinas inicia Blanchot en la filosofia de Husserl i Heidegger.

Durant la guerra, Maurice Blanchot ajudarà la família de Lévinas a amagar-se. Després, la correspondència durarà tota la vida; les trucades telefòniques, malgrat el pànic que Lévinas sentia pel telèfon, també; ara, no es veuran gairebé mai: estaven enfeinats i eren amics.  

Editorial Flaneur