70a1bf1cad74f9a6ad95a84ccd1701ad--vintage-photography-catalogue.jpg

La càmera d’Austerlitz

«En un moment determinat, l’Austerlitz va treure una màquina de retratar de la motxilla, una vella Ensign de manxa extensible, va apuntar als miralls entretant completament enfosquits i en va fer unes quantes fotos, que no he sabut trobar entre els centenars d’instantànies malendreçades que va confiar-me poc després que ens tornéssim a veure durant l’hivern del 1996.»

L’afició de W. G. Sebald per la fotografia és coneguda a bastament. De totes les càmeres que podria haver triat per a Jacques Austerlitz es va decidir per una Ensign. ¿Podria ser que la tria vingués determinada perquè durant la nit del 24 i 25 de setembre de 1940 les bombes de l’aviació alemanya van destrossar les oficines de la companyia Ensign que eren al número 88 i 89 de High Holbourn de Londres? Les càmeres Ensign les fabricava l’empresa Houghton Ltd. que es va fundar el 1836 i va fer fallida el 1961. 

No sabem quin model és el que té Austerlitz, però podria ser molt semblant al model Commando, fabricat al final dels anys 40.