MICHAEL LÖWY

(São Paulo, 1938)

Com atesta un article sobre el surrealisme del 1929, citat per Löwy, d’alguna manera Walter Benjamin va ser l’únic pensador marxista de la seva època que va entrellucar, almenys amb una dècada de distància, els desastres que estaven per caure sobre Europa. Així, la seva opció “proletària”, segons Löwy, no es basa en cap optimisme en relació al comportament de les masses, sinó que es tracta d’una aposta pascaliana en la possibilitat d’una lluita emancipadora.

“És necessari organitzar el pessimisme”. Aquesta expressió poderosa, que a alguns ens serveix gairebé com a taula de salvació, retirada de l’obra La revolució i els intel·lectuals de Pierre Naville (1928), significa per a Benjamin la necessitat d’allunyar-se de la fascinació pel mètode científico-natural i de les lectures positivistes i evolucionistes del progrés geomètric i irresistible a partir de l’obra de Marx i Engels, en benefici d’una disposició dialèctica i crítica, capaç d’identificar els moments excepcionals.

Sens dubte, ens trobem en un moment excepcional i, per tant, quan Benjamin assegurava fa vuitanta anys que la consciència de trencar amb la continuïtat de la història és pròpia de les classes revolucionàries, hauríem de veure si, més enllà de qualsevol classe, el pensador no es dirigeix a tots i a cadascun de nosaltres, com a generació, com a persones que habitem el món en aquest moment tan crític, i si no seria el cas de reveure i trencar amb alguns conceptes socials, econòmics, polítics i morals que hem anat donant per descomptats. En Benjamin, doncs, i aquesta és la seva gran contribució al concepte d’història, el passat i el present se sobreposen, són simultanis i no contigus.

La utopia fràgil de Benjamin és una funció de la memòria.

El de Benjamin, escriu Löwy en el seu comentari cap al final del llibre, és un marxisme nou, herètic, un marxisme de l’imprevisible que concep la història com a oberta, en la qual el futur no es coneix per anticipació ni és el resultat de cap llei natural, del progrés econòmic o científic o, encara pitjor, del prolongament de les mateixes estructures econòmiques i socials actuals, dissimulades en formes cada cop més sofisticades.

Extracte de l’article «Organitzar el pessimisme» per Alfons C. Salellas, Doctor en Filosofia per la Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) de Porto Alegre.

Michael_Lowy.jpg
 

ARTICLES sobre L’autor:

El pensament de Walter Benjamin per Michael Löwy. Conferència presentada per Michael Löwy (11/09/2012), en el marc de les activitats d’"Espaces Marx".

La revolució és el fre d’emergència. Pròleg que Michael Löwy ha escrit per a la nostra edició de Walter Benjamin. Avís d’incendi.

Lectura de la Tesi IX. Extracte de "Walter Benjamin. Avís d'incendi", de Michael Löwy