Frederick Austerlitz

El llegendari ballarí, cantant i coreògraf nord-americà Frederick Emmanuel Austerlitz va néixer el 1889 a Omaha. A quatre anys ja participava en números de vodevil amb la seva germana Adele i el 1917 tots dos van debutar a Broadway. Quan Adele es va casar, va deixar el món de l’espectacle. Va ser en aquell moment que alguns crítics van aprofitar per aportar un nou exemple de la lucidesa que en general caracteritza aquest gremi tot sentenciant que en Fred, tot sol, no tenia gaire possibilitats de sortir-se’n: «no sap actuar ni cantar, i s’està quedant calb. Sap ballar una mica». En conseqüència, Austerlitz va protagonitzar alguns dels musicals més coneguts de la història del cinema i va inspirar milers de ballarins i cantants durant les tres dècades següents. La seva darrera aparició a la pantalla fou el 1981 i sis anys després va morir.

A Austerlitz, W. G. Sebald ens explica que un bon dia Jacques Austerlitz sent que a la ràdio diuen que Fred Astaire, de qui fins aleshores el protagonista de la novel·la no sabia res, es deia Austerlitz de naixement. La notícia coincideix amb el moment en què en Jacques decideix investigar els seus orígens, cosa que l’acabarà portant a Praga.

Els avis paterns de Frederick Austerlitz es deien Salomon Austerlitz i Lucie Heller i eren jueus txecs, i els materns, David Geilus i Wilhemine Klaatke i eren alemanys luterans.

Editorial Flaneur